Efterbehandling af all-sky

 

De cirkulære fiskeøje-optagelser af hele himlen, kan være lidt vanskelige at “afkode“, på en måde så man får et godt indtryk af motivet. Det kan derfor være gavnligt, at om-arrangere de pixels, som billedet består af, det kan hjælpe beskueren til, at få et langt mere seværdigt indtryk af lysfænomenet på himlen.

Der findes forskellige teknikker til at formatere panorama-billeder til cirkulære – og omvendt. Teknikkerne er ret ekstreme, i den måde de om-arrangerer optagelsens pixels på, fx kan cirkulære horisontlinjer i et fiskeøje-billede ændres til en vandret horisont, vendes vrang, eller et panorama-billede kan ændres til noget der ligner en lille planet.

Kombinationen af “den lille planet“ og et normalt fiskeøjebillede, kan konverteres fra cirkulært til rektangulært format, hvorved der opstår en effekt, som en spejling i vand. Teknikkerne til “om-arrangering“ af pixels, kan altså både anvendes til at skabe en, for øjet mere let-opfattelig version af et lysfænomen (som eksemplerne herunder), men de kan også anvendes til at skabe en kunstnerisk fortolkning af billedet (som nordlyset længere nede på siden). Dog er det et fælles træk, at der ikke manipuleres med billedets data, på den måde at der tilføjes data fra andre billeder – det er kun det originale billedes pixels der anvendes og flyttes rundt med.

ildkugle-fish

Dette eksempel er en ildkugle, fanget med fiskeøje optik.

ildkugle-lp

Her er billedet konverteret til “little planet“ formatet, hvor billedet nærmest er vendt vrang, så himlen nu er udenfor horisontlinjen (teknikken vises længere nede).

ildkugle-lpmirror

Her er de 2 foregående billeder kombineret, dermed opstår en spejlet effekt.

ildkugle-ftf

Her er det ovenstående cirkulære billede konverteret til et rektangulært format, så den runde horisontlinje er vandret, som øjet normalt ser den. Himlen over horisonten ser normal ud, som hvis den var fotograferet med en normal vidvinkel, spejlingen ligner spejling i vand, men er altså fremkommet ved kombinationen af de to cirkulære billedformater.

 

Næste eksempel er et lyn.

Lyn1

Fiskeøje billede af hele himlen, med et ret stort lyn.

Lyn2

Her er billedet konverteret og vrangvendt, som i det foregående eksempel.

Lyn3

Her er det færdige resultat (beskåret), hvor lynet præsenterer sig over en naturligt udseende horisontlinje og med illusionen af en spejling i vand, der her har fået lidt “blur“.

Den tekniske forklaring

Jeg viser herunder et eksempel på, hvordan et all-sky fiskeøjebillede konverteres i Photoshop, til “little planet“ formatet.

LP10

Det originale billede ses herover, der er en god horisontlinje med træer, trafik m.v.

LP11

Der skal tilføjes lidt mere sort kant udenom, for at få det til at fungere godt. Det gøres ved at ændre canvas størrelsen, i dette tilfælde fra 2500 til 3000 pixels på begge led. Ellers bliver den centrale del af billedet meget lille.

LP12

En sort kant af denne størrelse, i forhold til billedet, er normalt passende. Antallet af pixels afhænger af hvor stort det oprindelige billede er.

LP13

Næste skridt er, at benytte filtret ”Polar Coordinates“ i Photoshop (filter/distort/polar coordinates), man skal vælge ”Polar to Rectangular“ og OK.

LP14

Resultatet er et kvadratisk billede som dette, hvor den sorte periferi er samlet i bunden.

LP15

Billedet skal drejes 180 grader, så det sorte er i toppen (image/rotation/180 grader). Dernæst vælges igen filtret ”Polar Coordinates“ (filter/distort/polar coordinates), man skal denne gang vælge ”Rectangular to Polar“ og OK.

LP17

Nu er det oprindelige fiskeøjebillede sådan set vendt vrang, så horisontlinjen er blevet til noget der ligner en lille planet, og himlen er krænget rundt udenom. Et 360 grader panorama billede, fremstillet af en serie billeder optaget med normalt objektiv og sat sammen, så højre og venstre side passer sammen, kan også bruges til “little planet“ konvertering. Det skal blot presses sammen til et kvadratisk format og drejes 180 grader, så det vender på hovedet (som vist ovenfor). Dernæst vælges filtret ”Polar Coordinates“ (filter/distort/polar coordinates), ”Rectangular to Polar“ og OK.

LP18

Til sidst kan man rotere, beskære og efterbehandle billedet, så man får det udtryk man ønsker, til sin egen lille planet. Har man en hel billedserie, kan der laves en time-lapse video med ”den svævende planet“, der ligger en video af dette billede (nr. 60) under Videoer.

Eksemplet herunder er et all-sky fiskeøjebillede med nordlys til venstre, til højre er det konverteret og vrangvendt til en lille planet, med himlen udenom. En lidt “vild“ form for all-sky fotokunst. En time-lapse video kan ses, det er nr. 63 under Videoer.

Det sidste eksempel herunder er også nordlys, men optaget under vanskelige forhold. Det var i august måned 2015, nordlys i august er ikke normalt at se fra Danmark, på grund af den stadig ret lyse sensommerhimmel. Til med var det dagen før fuldmåne, så månelyset oplyste himlen ret meget. Nordlyset var derfor lidt svært at se i de originale all-sky billeder, men en konvertering til et rektangulært format, sammen med en beskæring, gjorde billedet af lysfænomenet mere seværdigt.

1-nordlys-fish

Det originale fiskeøje billede herover, det konverterede billede herunder.

2-nordlys-fish-ftf

Se time-lapse videoen, klik her.

 

Tilbage til Fototeknik

til_forsiden