Svanen (Cygnus)

Stjernebilledet Svanen, også kaldet Cygnus, er en særlig smuk og interessant del af Mælkevejen der indeholder et væld af astronomiske objekter.

I sensommeren omkring august og september måned står konstellationen Svanen højt på himlen ved midnat, næsten i zenit (lodret op). Til nytår står den ret lavt på himlen i nordvest, i foråret er retningen nordøst. Svanen er på himlen hele året rundt. Stjernebilledet kaldes også for Nordkorset da de kraftigste stjerner i konstellationen danner et kors på himlen.

Den kraftigste stjerne i Svanen er Deneb, eller Alpha Cygni, den danner svanens hale. Den ses i billedet lidt over midten til højre for den røde brintgas. Deneb er en såkaldt supergigant, den er ca. 100 gange Solens diameter.

Den store røde emissionståge i midten af billedet er Nordamerikatågen. Man fornemmer en form der minder om det nordamerikanske kontinent med den mexikanske golf. Lige til højre herfor findes Pelikantågen, der også er en rød brint emissionståge og den ligner lidt en pelikan i formen. Øverst til venstre ser man et sort slangeagtigt objekt, det er Cocoon Nebula en mørk tåge (dark nebula), der til venstre ender i en lille rødlig emissionståge. Nederst ses en stor og udbredt supernovarest, den fylder 3° på himlen, eller 6 gange Månens diameter. Navnet er Slørtågen eller Veil Nebula.

I Svanen findes i øvrigt Crescent Nebula, Sommerfugletågen, de åbne stjernehobe Messier 29 og Messier 39. Der findes en del variable- og dobbeltstjerner i Svanen; Alpha- Beta- Chi- Delta- Mu- Tau- og Upsilon Cygni, så der er en del “specialstjerner” i området, samt kraftige radio- og røntgenkilder.

Der er fundet adskillige exoplaneter i Svanen, altså planeter i systemer omkring andre stjerner i galaksen. Blandt andre Kepler 22B, beliggende 600 lysår herfra. Exoplaneten er særlig interessant da den muligvis ligner Jorden. Den er lidt større end Jorden, men ligger i den rette afstand fra sin stjerne til, at der kan være flydende vand på overfladen, noget der formodentlig er en forudsætning for, at der kan opstå liv på planeten.

svanen

svanetegning

 

 

til_forsiden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *