All sky DSLR

 

All sky – betyder i fotografisk forstand hele den synlige himmel, altså den del der er synlig med et fiskeøje objektiv. Den del af himlen der befinder sig under horisonten er naturligvis ikke synlig. DSLR betyder “Digital Single Lens Reflex”, det er et digitalt spejlrefleks kamera. Optik der kan tegne hele den synlige himmel på billedchippen i et digitalt spejlrefleks kamera, kan i samarbejde med computerstyring skabe data, der både visuelt og videnskabeligt er værdifulde. Der findes “all sky kameraer” på markedet, de er som regel små videokameraer i lav opløsning og ofte i sort/hvid.

All-sky DSLR camera

Jeg har i nogle år deltaget i et kameranetværk der registrerer lysende natskyer, samt i et kameranetværk der registrerer ildkugler og potentielle meteoritnedfald. Begge netværk er udsprunget af forskeres behov for at observere himlen kontinuerligt. Det ene netværk registrerer lysende natskyer i høj opløsning og i farver, men er begrænset i billedvinklen af et normalt objektiv. Det andet netværk registrerer ildkugler på hele himlen, men er begrænset af lav opløsning og manglende farver. Jeg vil derfor forsøge at kombinere den høje billedkvalitet i spejlrefleks kameraet og den store billedvinkel i fiskeøje objektivet, med en computerbaseret kamerastyring, der i rimelig grad kan tilgodese behovene i begge de videnskabelige kameranetværk. Billederne kan vise lysende natskyer med større udbredelse på himlen end hidtil, og ildkugler kan vises i langt højere opløsning og i farver. For ildkuglernes vedkommende, registreres det præcise tidspunkt samt ildkuglens hastighed af videokameraerne i netværket, DSLR kameraet supplerer med større følsomhed og opløsning i billedet, samt farver der kan fortælle noget om de stoffer i meteor- og atmosfære, der laver lys-emissionerne på himlen. Den høje billedkvalitet, sammen med en god mørk lokalitet i Vestjylland, burde kunne give mere præcise beregninger af en nedfalden meteorits bane i rummet og nedfaldsområde.

Herunder vises nogle billeder af kameraets opbygning. Kamerahus og computerstyring er sponseret af IRF – Institut for Rumfysik i Kiruna.

Systemet består grundlæggende af et 20 cm. bredt solidt PVC-rør indeni et 25 cm. rør, med isolering mellem og inderst, samt en overdækning hvor kuplen er monteret. Rørene og overdækningen er leveret af den lokale entreprenør.

allsky-DSLR-1 allsky-DSLR-2 allsky-DSLR-3 allsky-DSLR-5 allsky-DSLR-6 allsky-DSLR-7 allsky-DSLR-8 allsky-DSLR-9 allsky-DSLR-10

boks-1

Boksen under opbygning, der er monteret en PC-ventilator i den lille træboks øverst. Den røde slange henter om sommeren kølig luft nær gulvet, om vinteren tages luften øverst i den lune boks og cirkulerer i et lukket kredsløb.

På toppen af rørene er der monteret en 20 cm. kuppel, fastspændt med 8 stk. rustfri bolte, med 2 O-ringe indenfor som pakning, så kuplen kan udskiftes hvis den bliver for ridset eller sandblæst af strandsandet. Der er monteret 3 kulfiberstænger som fugleskræmsler (fugle sidder gerne på sådanne udkigspunkter), stængerne er 1×6 mm, monteret så kun den tynde led er synlig for kameraet. Nordhimlen med lysende natskyer og nordlys er fri af stængerne, der er monteret i VNV, ØNØ og S. Kameraet er monteret på en søjle af 19 alu-rør, der samtidig fungerer som ventilation. Varm luft fra en lukket og isoleret boks omkring computeren og strømforsyningerne, blæses op under kuplen om vinteren, for at modvirke dug på kuplen og kameraet, på de kolde vinternætter. Om sommeren, når Solen bager på kuplen, ventileres luften under kuplen med kølig luft, hentet nær gulvet i bygningen og køler kameraet ned. Kamera: Canon 1100D, optik: Sigma 4,5mm f/2,8 fiskeøje.

All-sky Søndervig 2x

Systemet blev i 2016 udvidet med et lille videokamera, der filmer himlen dag og nat, og som er tilsluttet ildkuglekamera netværket, der automatisk registrerer ildkugler over Danmark.

nlc_2014-7-3

Klare lysende natskyer fanget en juli-nat i 2014.

[youtubegallery]

Lysende natskyer|http://www.youtube.com/watch?v=lcWLzK5D_qM

En almindelig skyet nat i Søndervig|http://youtube.com/watch?v=ERt7uywa1Gw
[/youtubegallery]

 

 

Tilbage til Fototeknik

 

til_forsiden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *