Campo del Cielo

 

Jern meteorit af typen IAB-MG grov oktaedrit med et nikkellindhold på 6,68%. Et kæmpe nedfald på mindst 50 tons jern, omkring Campo del Cielo i Argentina. Jernkernen i en asteroide er blevet blotlagt efter en kollision, for 14 (+-8) millioner år siden, nedfaldet er sket for 4-6000 år siden. Campo del Cielo indeholder Widmanstätten krystalmønster, læs mere om det under “Muonionalusta”.

Campo

Den danske meteoritforsker Vagn Buchwald har beskrevet historien om Campo del Cielo i hans bog “Handbook of Iron Meteorites“, her er et uddrag:

Historien bag dette interessante nedfald, går tilbage til  den spanske invasion af Amerika omkring 1576. En ekspedition under ledelse af kaptajn de Miraval passerede Gran Chaco Gualamba og bragte tilbage nogle fragmenter af en stor jernmasse kaldet Meson de Fierro. Dette var passende nok placeret i et distrikt kaldet Campo del Cielo (Field of Sky) – et åbent landskab, der strakte sig nogle hundrede kilometer, det var blottet for sten og vand og havde en meget porøs jordoverflade. Guvernøren i Santiago del Estero sendte Miraval afsted for at lokalisere det jern, som var kendt af Indianere og blev anset for at have faldet fra himlen. Senere ekspeditioner i 1774 1776 og 1779 bragte mere materiale tilbage. For en tid blev det anset for at være en rig sølvmalm (1/5 sølv, 4/5 jern) og i 1778 blev en stor mængde af kviksølv afsendt fra Almadén, Spanien, med henblik på at undgå forsinkelser i at udvinde sølvet fra den formodede malm. Men en kommission af smede, og analytikeren O’Gorman fandt ud af, at massen var helt blottet for sølv og at det var jern af fineste kvalitet.
I 1783 lokaliserede Rubin de Celis, en løjtnant i den kongelige spanske flåde, en stor masse nær Otumpa og udgravede det fra dets “ler og aske seng”. Med henblik på at fastslå, om jernet var en del af en metalåre, som antaget af mange tidlige besøgende. Rubin de Celis gravede jern-massen fri og tippede den rundt. Han lavede en bemærkning om, at jernet blev opretholdt på to, tynde korroderede søjler af samme materiale, men en metalåre blev ikke fundet. Han lavede to tegninger, en fra oven og én fra siden, og anslog vægten til at være 14-18 tons. Han konkluderede, at blokken stammer fra nogle vulkanudbrud og fandt den økonomiske værdi forsvindende lille. Desværre efterlod han jernet i den væltede position i hullet, og Celis var sidste mand der så det. Tilsyneladende har jorderosion siden dækket alle spor af fundet. Små, løsrevne brudstykker, svarende til 10-15 kg, nåede flere samlinger, og blev undersøgt af Chladni og andre. 
Proust (1799) og Howard (1802) var blandt de første til påvise nikkel i meteoritter og de fandt en mængde på omkring 10% i Rubin de Celis ‘Campo del Cielo materiale. Stromeyer (1824) hævdede at have analyseret et olivin krystal isoleret fra materialet, men hans samtidige troede ham ikke, de mente, at han havde arbejdet med Krasnojarsk materiale, der havde været mærket forkert. 
En anden masse på omkring 1.000 kg, fundet i 1803 på Runa Pocito også kaldet Otumpa, blev transporteret via Santiago del Estero til Buenos Aires. Her var et forsøg gjort, med at smede våben fra det, fordi der var en mangel på jern i republikken, der var i krig med Spanien på det tidspunkt. En rapport af forsøgene i våben-arsenalet, skrevet af chefen de Luca er blevet bevaret. To pistoler med løb af “Otumpa” jern blev præsenteret for præsident James Monroe i USA og til General Manuel Belgrano. Resten af jernet blev, af den nystiftede Argentinske Republik, præsenteret for den britiske generalkonsul Sir Woodbine Parish, der i 1826 overdrog det til British Museum, hvor det blev den første store udstillingsmeteorit.
pistol

Tilbage til oversigten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *