Ikke meteorit

På denne side er eksempler på noget, der måske umiddelbart kan ligne meteoritter, men som alligevel ikke er det. (Engelsk = meteowrong)

meteowrong

Når man finder en usædvanlig sten med mange fordybninger, der er skarpe i kanterne og ligner luftblærer, så er det ikke en meteorit. Den er mere sandsynlig af jordisk vulkansk herkomst (lava). Ægte meteoritter har nogle gange såkalde ”thumb prints”, altså bløde fordybninger, der ligner fordybninger man med en finger, kan trykke i blødt ler.

ikke-meteorit_1

ikke-meteorit_2

Ovenstående klump ligner en jernmeteorit på overfladen, men en fladslibning, polering og ætsning viser en kornet struktur, der mest ligner støbejern. Negativ nikkeltest.

846 g. Densitet 4,16 g/cc (ikke jernmeteorit)

ikke-meteorit-2

Denne klump på over 800 gram er på en dansk internet auktion solgt for at være en jernmeteorit. Sandblæsning viser en fin grå flade (nederst til venstre i billedet), en polering viser dog ikke den sædvanlige spejlblanke overflade, men en sort blank overflade (til højre i billedet), en let beslibning producerer oxydrødt støv og viser en meget hullet struktur. Dette er ikke normalt for en jernmeteorit. Densiteten (vægtfylden) for en jernmeteorit er mellem 7 og 8 gram pr. kubikcentimeter, en måling viser en densitet på 4,16.

 

Tilbage til oversigten

 

til_forsiden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *