Esquel

Én af 39 anerkendte pallasit hovedgruppe meteoritter. Den blev fundet af en bonde i 1951 i Argentina. Meteoritekspert Robert Haag købte den i 1992 og bragte den omkring 700 kg tunge meteorit til USA.

20,7 g

Der er et meget smukt farvespil i olivinkrystallerne. Farverne går fra meget klar lysegrøn, klar citrongul, ravgul, mørk rødbrun til næsten sort. De grønne lyse krystaller er magnesiumrige, de rødlige mørke krystaller er mere jernrige. Jern-sten meteoritter betegner man normalt som pallasitter. De stammer fra det allerinderste af kappen i en differentieret asteroide, hvor olivin kan samles, krystallisere og blande sig med det yderste af jernkernen. Olivinkrystallerne stammer altså fra asteroidens kappe, mens den metal-matrice som krystallerne er indstøbt i, er jern-nikkel fra asteroidens kerne.

Pallasit5

Nærbillede af et olivinkrystal, bemærk den metalfarvede tilsyneladende sfæriske inklusion i højre side af krystallet. På billedet herunder ses, i en lidt anden belysning, den samme inklusion som en mørk cirkel.

Pallasit3

Pallasit4

Endnu en rund inklusion, formodentlig troilit, ses som den mørke cirkel i det lille olivinkrystal til højre.

Pallasit-inklusioner

4 tilsyneladende sfæriske metalfarvede inklusioner er markerede med pile. En artikel i Lunar and Planetary Science i 2006 viser, at (mindre) inklusioner i olivin i en pallasit, mest består af troilit. Vagn Buchwald beskriver forekomst af runde troilit inklusioner i en pallasit på side 1399 i hans bog “Field guide to iron meteorites“.

 

Tilbage til oversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *