NWA uk L (nu officiel NWA 11236)

 

Dette er en relativ stor stenmeteorit fra det nordvestlige Afrika, nærmere bestemt området omkring byen Tidjikja i Mauretanien. Vægten er 2360 gram, den blev fundet i 2014, købt af en Marokkansk meteorithandler i december 2014 og bragt til Danmark. Meteoritten har formodentlig ligget i Sahara-ørkenen i nogle år før den blev fundet. NWA-L-_5D37013

Den ene side er glat, det er den side der har vendt fremad under nedbremsningen gennem atmosfæren.

NWA-L-_5D37018

Den anden side er mere irregulær i faconen.

NWA-L-slice-1

Efter opskæring ses et spændende indre med utallige metalkorn og kondruler overalt og forskellige stenstrukturer i afgrænsede områder.

NWA-L-slice-6

Runde sten-kondruler mange metalkorn, jern-nikkel (blank hvid) og troilit (blank gul).

NWA-L-slice-8

Der er her en skrå grænse mellem kondruler og store metalkorn til venstre (klasse 4), og finkornet sten og metal til højre (klasse 6). I denne belysning er metalkornene mørke.

 

(Update december 2017) Dr. Tony Irving, University of Washington, foretog i marts/april 2017 analyse og en endelig klassificering af meteoritten. Derefter fik meteoritten tildelt et officielt navn, og den er blevet registreret i den internationale database for meteoritter, det officielle navn er NWA 11236. Det er en type H4-6 breccia, hvilket betyder, at meteoritten består af områder/klumper af type 4 materiale, der er noget af det mest velbevarede af det oprindelige faste materiale, der blev skabt i den protoplanetariske gassky, det der senere skabte planeter og måner m.v. (kun type 3 er mere velbevaret). Desuden består den af klumper af type 6 materiale, der er omdannet til en vis grad, på grund af varmeudvikling i den asteroide, som materialet stammer fra (højre side af fotoet herover). Et sammenstød har på et tidspunkt smadret et par asteroider, hvorefter materiale af forskellig type har klumpet sig sammen, og har dannet et legeme, der senere har ramt Jorden og blevet til denne sammensatte meteorit. Den er én af 93 anerkendte type H4-6 meteoritter. Se den officielle optagelse i meteorit-databasen, link herunder:

https://www.lpi.usra.edu/meteor/metbull.php?code=66063

Herunder er et scanning elektronmikroskop foto fra analysen, der ses bl.a. kondruler og blanke metalkorn:

JG17-1b

tidjikja

Herover ses den omtrentlige lokalitet for fundet i 2014 i Mauretanien.

Tilbage til oversigten.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *