NWA uk M

 

Dette er en endnu uklassificeret stenmeteorit fra det nordvestlige Afrika, nærmere bestemt området øst for byen Dakhla i Marokko. Vægten er 543 gram, heraf et mindre brudstykke på 2,3 gram. Meteoritten blev fundet i 2014, købt af en Marokkansk meteorithandler i april 2014, videresolgt til Danmark i december 2014. Nedfaldet er ikke observeret, det er formodentlig sket for mange år siden.

NWA-M-_5D37028

Meteoritten har på den ene side en glat sort smelteskorpe, med karakteristiske tynde revner, der stammer fra afkølingen og heraf følgende kontraktion af den varme skorpe. Den anden side har en mere irregulær form. Et mindre fragment, der er “overtalt” til at lade sig skille fra meteoritten, afslører et finkornet lysebrunt interiør, ved siden af et lysere ældre brud.

NWA-M-_5D37087

Herover ses meteoritten med det afbrækkede stykke. Herunder ses det afbrækkede stykke i nærbilleder, fra begge sider:

NWA-M-brud_5D37091 NWA-M-brud_5D37090

Umiddelbart kan interiøret minde om Agoult meteoritten (eukrit), men der kan også bare være tale om, at Sahara sand er trængt ind i en revne. Se Agoult.

Herunder ses det helt friske brud i nærbillede (1 minut efter bruddet), kornene er ikke gennemskårne, de er hele og intakte, fordi stykket er brækket fri i en naturlig brudlinie. Der er formodentlig tale om ørkensand, der er trængt ind i en revne:

NWA-M-closeup3

En beslibning af det løse sand, afslører et mere solidt indre med bl.a. små korn af metal:

NWA-M

NWA-M

dakhla

Meteoritten er fundet i nærheden af Dakhla i Marokko.

Det er meningen at meteoritten skal analyseres og klassificeres.

 

Tilbage til oversigten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *