Hvad i himlen… er et formidlingsprojekt om alt på himlen, fra rimfrosthøjde til grænsen for de astronomiske teleskopers rækkevidde. Formidlingen baseres primært på fotografiske optagelser fra Danmark taget gennem mere end 20 år, herunder en række sjældenheder.
Gennem årene er budskabet bredt ud gennem blandt andet danske og internationale fotoudstillinger, fotokonkurrencer, artikler i fotomagasiner, populærvidenskabelige magasiner, videnskabelige artikler, dag- og ugeblade, billedbureau, tv-stationer, radio og web-sider.
Den 11/11 2016 udgives et bogværk på 320 store sider, der samler alt i himlen, fra Big Bang til universets skæbne i en fjern fremtid. Mest fylder billeder og beskrivelser af hvad man kan opleve på himlen fra snekrystaller, vejrfænomener, atmosfæriske lysfænomener, til meteoritter og astronomiske objekter. Der er også en fyldig beskrivelse af de forskellige fototeknikker der anvendes, for at kunne indfange de mange forskellige objekter og fænomener på himlen.
Bogen søger at formidle den store diversitet og kompleksitet i himlens mange lysfænomener og objekter, ved at besvare spørgsmål som:
- Hvad er himlen egentlig for noget?
- Hvordan opstod den?
- Hvilke lysfænomener og objekter kan ses på himlen – døgnet rundt – året rundt?
- Hvordan ser de ud?
- Hvornår og hvordan ser man dem?
- Hvad er den naturvidenskabelige forklaring?
- Hvordan kan man fotografere dem? – og meget mere…
Efter en mangeårig dedikeret og målrettet registrering af hvad der åbenbarer sig på himlen, baseres dette projekt på én mands fortolkning af himlen over Danmark, nemlig undertegnede – himmelfotografen, skribenten, amatørastronomen og tandteknikeren Jesper Grønne. Fagligheden sikres på et højt niveau, via et tæt samarbejde med en række anerkendte fagfolk indenfor bl.a. meteorologi, geofysik, atmosfæreforskning, astrofysik og kosmologi.
Himlen er en stor, kompleks og vigtig del af naturen. Den kan byde på fantastiske scenerier, men en del af dem overses ofte. Måske fordi man ikke ved, hvad det er man ser, hvad man skal kigge efter, eller måske fordi man ikke ved hvor, hvornår og hvordan. Dette forsøger projektet Hvad i himlen… at råde bod på.
“Himlen over Danmark er som en kæmpestor gratis biografDer kører en ny forestilling hver eneste dag og hver eneste nat – og der er plads til alle. På plakaten er et stort udbud af skiftende forestillinger, fx de store vejrmæssige dramaer, de smukkeste romantiske scener, nærmest surrealistiske farvestrålende kunstværker, de kedelige farveløse helaftensfilm og små forunderlige kortfilm. Tager man det lange kig ud gennem atmosfæren, eventuelt helt ud i universet, åbenbarer naturen sig med utrolige lysfænomener, stjernetåger og galakser. Kigger man på de helt små og nære ting, findes der fascinerende former og farver i fx is- og snekrystallerne, der med lysbrydning er med til, at frembringe atmosfæriske lysfænomener. Nogle gange kører der B-film, som man synes, at man har set før – andre gange er de helt store stjerner på lærredet, og man bliver både overrasket og betaget.“ (Jesper Grønne)
Formål
- Projektet skal primært skabe en forståelse for en potentiel visuel oplevelse for både børn og voksne, af det der sker på himlen over Danmark set med øjet, med kikkert, eller med kameraet. På den måde skal projektet være med til at sætte fokus på, at der i fremtiden lægges vægt på, at bevare områder i Danmark hvor himlen med dens naturfænomener bedst kan opleves, og hvor aftener og nætter ikke spoleres unødvendigt af elektrisk lys. Dette vil gavne såvel de dyr, der har en adfærd, hvor de er fremme i de mørke timer, som natur-interesserede mennesker i generationer fremover. En større forståelse for de negative konsekvenser af unødvendigt lysspild på nattehimlen, kan på sigt forbedre forholdene i de områder, der i dag ikke allerede er for voldsomt belastede af lysforurening – det vil potentielt kunne gavne mange, fx vores børn, børnebørn og oldebørn.
- Projektet viser hvad den storslåede himmel over Danmark kan byde på af oplevelser og fænomener året rundt. Billeder af den danske himmel fra dag og nat skal vise lys- og himmelfænomener der spænder vidt – fra de mindste og nærmeste til de største og fjerneste.
- Projektet skal være med til at få danskerne ud og opleve naturen – også på tidspunkter og årstider hvor naturen ikke altid trækker så meget, nemlig når det er mørkt og vinter. Der skal være inspiration til både den visuelt orienterede og til den foto-interesserede.
Jesper Grønne
Kontakt @ hvad i himlen.dk (fjern mellemrum i mailadressen)