Omkring seneste data

Ildkugle oplyser Skagerak

Natten til den 25. februar 2017 ramte en stor grøn ildkugle atmosfæren over Skagerak og det sydvestlige Norge.

Den var så kraftig, at den blev fotograferet fra Hobro og Søndervig i Danmark, på ca. 400 km´s afstand. Den ramte Jordens atmosfære med en hastighed på ca. 123.000 km/t, hvilket fik meteoriden til at fordampe. Stofferne fra meteoriden og fra atmosfæren lyste op i en flot grøn farve, i mere end tre sekunder, i en højde fra ca. 90 til 44 km.

Legemet der brændte op i atmosfæren stammer ikke fra en kendt meteorsværm. Kredsløbsbanen viser, at den har kredset i en aflang bane om Solen, hvor den kom indenfor Venus´ bane, og yderst nåede ud til asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter. Det er derfor sandsynligt, at det var en lille asteroide, formodentlig en løsrevet stump fra et asteroide-sammenstød, der blev slynget ind i en bane tættere på Solen, hvor den mødte sit endeligt, da den kolliderede med Jorden den 25. februar kl. 00:54. Data er fra det danske ildkuglekamera-netværk www.stjerneskud.info

På billedet, der er taget fra Søndervig, ses stjernebilledet Cassiopeia, vores nabogalakse Andromeda, og ikke mindst den flotte grønne ildkugle på vej til Norge.

2017-2-25-ildkugle