…med gustfront og mange lyn.
Danmark rammes af mange uvejr hvert år. Særligt om sommeren er der en del tordenvejr. Herunder vises et eksempel fra den 26. juli 2014 ved den jyske vestkyst. Det var en varm sommerdag, i løbet af eftermiddagen trak der skyer op fra en sydlig retning, der blev ret mørkt og meget vådt. En sjov episode opstod, da der pludseligt faldt kæmpe vanddråber ned. De var betydeligt større end almindelige regndråber, det må have været store hagl, der nåede at smelte inden de ramte jorden, men forblev en stor samlet klump vand. Lidt senere blev det bekræftet, da der begyndte at falde en blanding af vand og frosne hagl. Man begynde at kunne høre, at den buldrende torden kom nærmere, efterhånden blinkede lynene lystigt på himlen, ledsaget af den dybe buldrende lyd af torden fra Thors hammer.
KL. 19:53 kunne man pludselig se en helt anderledes og usædvanlig sky, den kom rullende fra sydøst – og med stor hastighed…
Kun 5 minutter senere, kl. 19:58 var den truende tæt på, det var lige før at den passerede.
Bare et minut senere var den der, herover ses den i østlig retning, herunder i vestlig retning.
Den spændende sky er en såkaldt “dravat” eller en gustfront, kaldes også for en “rullesky”. Da den havde passeret, føltes luften koldere og mere blæsende. Herunder ses en video, der viser bagsiden af gustfronten. Hastigheden er speedet lidt op og man ser gustfronten bevæge sig ned i billedet, efterfulgt af turbulent vejr.
[youtubegallery]
Gustfront har passeret|http://www.youtube.com/watch?v=2Ls2sOg6IWk
[/youtubegallery]
Efter gustfronten kom lynene i rå mængder. Nogle små og nogle var store og imponerende, som det der ses herunder fra kl. 20:31.
[youtubegallery]
Video af lynet i realtid|http://www.youtube.com/watch?v=CQHAa9Htoes
Samme lyn i slow-motion|http://www.youtube.com/watch?v=ToC_IS6ltFw
[/youtubegallery]
I skumringen var der en del flotte lyn i vestlig retning, herunder ses lyn fra kl. 21:31 og kl. 21:49.
Da natten faldt på, var tordenvejret overhovedet ikke overstået. Kamerastativet blev pakket sammen og fotograferingen blev overtaget af et fast installeret “all-sky” kamera, der fotograferer hele himlen natten igennem.
[youtubegallery]
Mange lyn om natten|http://www.youtube.com/watch?v=j0dg_SyQotc
[/youtubegallery]
Der var størst lyn-aktivitet mellem kl. 23 og kl. 01, det er dét tidsrum time-lapse videoen viser. Samler man de største lyn i ét billede, ser det ud som det ses herunder (roteret så lynene er i bunden), den grønlige plet er formodentlig en ildkugle – et meget kraftigt stjerneskud, der ankom lidt efter lynene var ophørt. Sådanne kraftige meteorer eller ildkugler, kan resultere i et nedfald af en meteorit.
Det var i sandhed et spektakulært tordenvejr. Ifølge DMI forekommer langt de fleste danske tordenvejr i juli og august, kun 0,55% forekommer fra december til februar. Man kan følge lynaktiviteten ved hjælp af DMI´s lynpejlere.
ps. Bare for at lave lidt sjov med billedet, har jeg i et billedbehandlingsprogram vendt det vrang – således at fiskeøje-billedet vender himlen udad, så ligner det en lille lynende planet