Sankt Elms Ild

 

… er et sagnomspundet og flygtigt atmosfærisk lysfænomen. Så vidt vides, er det ikke fotograferet i Danmark før december 2014. Fænomenet var kendt blandt tidligere tiders søfarere, der kunne opleve det blå-lilla lys skyde op fra toppen af sejlskibenes master. Fænomenet opstår også på moderne skibe, men de er som regel for oplyste til at fænomenet er synligt, til gengæld kan piloter opleve fænomenet under nat-flyvning i en spændingsfyldt atmosfære. Spidse genstande som antenner, flagstænger og træer kan være gode fundamenter for dannelse af Sankt Elms Ild.

800px-Elmo's_fire

Det er et elektrisk baseret fænomen, hvor luftens molekyler lyser blå-lilla, typisk fra toppen af spidse ledende genstande. Under tordenvejr kan et spændingsfelt på tusinder af volt, rive elektronerne fra atomkernerne i luftens ilt og kvælstof, og dermed danne ioniseret plasma – der lyser blå-lilla. Det er faktisk det samme der sker, lige inden en lynudladning. Løsrevne elektroner, der kan bevæge sig mere frit, gør luften elektrisk ledende.

Sankt Elms Ild

I december 2014 var luften over den jyske vestkyst meget spændingsfyldt, især i perioden mellem den 10. og den 20. december. Der blev fotograferet Sankt Elms Ild 6 nætter i den periode. Den 19. december registrerede NASA et X-flare, der er den kraftigste kategori af soludbrud. I ugen op til, blev der registreret flere M-flares, der er den mellemste kategori. Coronal mass ejections (CME) fra de flares, forårsagede geo-magnetisk storm i Jordens atmosfære, med forstærket nordlys aktivitet og HF-radio blackout til følge. Det er uvist om der også kan være en sammenhæng mellem sol-aktiviteten og den høje aktivitet af Sankt Elms Ild i perioden.

Billederne blev taget af et automatiseret spejlreflekskamera, der med fiskeøje-objektiv registrerer hele himlen. Fænomenet varede hver gang, fra lidt under 1 minut, til mere end 4 minutter. Halvdelen af gangene blev Sankt Elms Ilden observeret på nætter med tordenvejr og tydelige lynudladninger, 2 af gangene opstod fænomenet kort tid før optagelserne sluttede, der kunne derfor have været lyn efterfølgende, eller måske i de par sekunder der er mellem optagelserne, så eventuelle lyn ikke blev registreret. I alle tilfælde var der en del skyer, der ankom fra Nordsøen med en pæn hastighed. Det er velkendt, at lavtryk fra Nordsøen kan give vintertorden i Vestjylland.

All-sky DSLR camera

Omkring all-sky kameraets kuppel, er der monteret 3 kulfiberstænger, der afholder fugle fra at lande på kuplen – og gøre andre ting, det er nemlig ikke så kønt, hverken fuglens landingsstel, eller “the droppings“:

fuglpåkuppel

 

Da Sankt Elms Ild som regel opstår i enden af spidse og ledende genstande i et elektrisk felt, har det vist sig, at de 3 kulfiberstænger ved vestkysten er formidable fundamenter, til dannelse af det sjældent observerede lysfænomen. At der er monteret et automatiseret kamera lige under stængerne, det øger jo chancen for at registrere fænomenet ganske betragteligt. Med tiden kan der formodentlig laves statestik over hvor ofte fænomenet optræder på stedet, sammenholdt med meteorologiske data og sol-data, men det er endnu alt for tidligt.

Sankt Elms Ild (”St. Elmo´s Fire” på engelsk) er endnu ikke særligt godt forstået og beskrevet videnskabeligt. Den måde elektroner løsrives fra atomkernerne på i et elektrisk felt, er meget lignende den måde som lynledere opstår på, som beskrevet i afsnittet om lyn.

Elm-stack-2014-12-19

Dette billede er sammensat af flere optagelser, fra natten mellem den 19. og 20. december 2014. Der var i alt Sankt Elms Ild på 6 billeder og lyn på 24 billeder den nat, ovenstående er nogle af dem. Et kort time-lapse videoklip kan ses herunder, sammen med en anden optagelse fra september 2015:

 

 

4 nætter senere, natten til den 24. december, opstod der i ganske kort tid synligt nordlys i Danmark. Sådan så det umiddelbart ud i hvert fald – men måske var det i virkeligheden julemanden, der var på vej i hans slæde, trukket af Rudolf med den røde tud og rensdyrspandet. Det røde lys kom fra nord, bølgede lidt i horisonten og forsvandt igen i løbet af en halv times tid. Om det var genskinnet fra den røde næse, eller nordlys, finder vi nok aldrig ud af med sikkerhed, men flot var det.

Rudolph-

 

 

til_forsiden

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *