Chelyabinsk

 

Det er nok det mest veldokumenterede nedfald af en meteorit der overhovedet er sket. Den spektakulære ildkugle blev filmet af utallige videokameraer, overvågningskameraer, bil-monterede kameraer og håndholdte. Det er en stenmeteorit, en ordinær kondrit type LL5, med et stort indhold af olivin og orthopyroxen. Den gennemsnitlige størrelse på kondrulerne er 0,93 mm, der er små korn af feltspat, troilit og jern-nikkel.

Chelyabinsk1 Chelyabinsk2

Meteoritten er dækket af en sort smelteskorpe fra ildkuglen. Fine revner vidner om den kraftige opvarmning og efterfølgende afkøling af overfladen.

Historie: Klokken 09:22 (lokal tid) den 15. februar 2013, blev en klar ildkugle set af mange beboere i dele af Kurgan, Tyumen, Ekaterinburg og Chelyabinsk distrikterne i Rusland. Beboere i Chelyabinsk distriktet hørte en voldsom eksplosion. Chokbølgen ødelagde mange vinduer i Chelyabinsk og de omkringliggende byer. Omkring 1000 mennesker blev såret af glasskår og mange bygninger i Chelyabinsk blev beskadiget. Talrige (tusinde) sten faldt som et brusebad omkring landsbyerne Pervomajskaja, Deputatsky og Yemanzhelinka ~ 40 km syd for Chelyabinsk. Meteoritstykker blev indsamlet i sneen af lokale folk umiddelbart efter eksplosionen. Snedækket var omkring 0,7 m dybt. Større meteoritter nåede gennem sneen til den frosne jord. Det klart største eksemplar på 540 kg faldt gennem isen på søen Chebarkul, der ligger 70 km vest for Chelyabinsk. Efter lang tids søgen, fandt dykkere den store meteorit på bunden af søen. Samlet set er der fra bunden af søen, på isen, og i sneen på landjorden, samlet omkring 1000 kg i alt.

I starten troede man, at Chelyabinsk meteoritten stammede fra asteroiden 1999 NC43, fordi deres baner og sammensætning er overensstemmende, men nyere analyser viser, at det med stor sandsynlighed, alligevel ikke er tilfældet.

 

Tilbage til oversigten.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *