NWA uk L

 

Dette er en relativ stor stenmeteorit fra det nordvestlige Afrika, nærmere bestemt området omkring byen Tidjikja i Mauretanien. Vægten er 2360 gram, den blev fundet i 2014, købt af en Marokkansk meteorithandler i december 2014. Meteoritten har formodentlig ligget i Sahara-ørkenen i nogle år før den blev fundet. NWA-L-_5D37013

Den ene side er glat, det er den side der har vendt fremad under nedbremsningen gennem atmosfæren.

NWA-L-_5D37018

Den anden side er mere irregulær i faconen.

NWA-L-slice-1

En skive viser et spændende indre med utallige metalkorn overalt og forskellige stenstrukturer i afgrænsede områder.

NWA-L-slice-6

Runde sten-kondruler mange metalkorn, formodentlig jern-nikkel (blank hvid) og troilit (blank gul).

NWA-L-slice-8

Grænse mellem kondruler og store metalkorn til venstre, og finkornet sten og metal til højre. I denne belysning er metalkornene mørke.

 

tidjikja

Herover ses den omtrentlige lokalitet for fundet i 2014 i Mauretanien.

(Update april 2017) Tony Irving, University of Washington, foretager i marts/april 2017 analyse og en endelig klassificering af meteoritten. Derefter får meteoritten tildelt et officielt navn, og den bliver registreret i den internationale database for meteoritter. De foreløbige meldinger er, at det er en type H3-6 breccia, hvilket betyder, at meteoritten består af klumper af type 3 materiale, der er det mest velbevarede af det oprindelige faste materiale, der blev skabt i den protoplanetariske gassky, det der senere skabte planeter og måner m.v. (se den venstre side af fotoet herover). Desuden består den af klumper af type 6 materiale, der er omdannet til en vis grad, på grund af varmeudvikling i den asteroide, som materialet stammer fra (højre side af fotoet herover). Et sammenstød har på et tidspunkt smadret et par asteroider, hvorefter materiale af forskellig type har klumpet sig sammen, og har dannet et legeme, der senere har ramt Jorden og blevet til denne sammensatte meteorit.

Herunder er et scanning elektronmikroskop foto fra analysen, der ses bl.a. kondruler og blanke metalkorn:

JG17-1bTilbage til oversigten.