Ildkugle oplyser Skagerak

N atten til den 25. februar 2017 ramte en stor grøn ildkugle atmosfæren over Skagerak og det sydvestlige Norge.

Den var så kraftig, at den blev fotograferet fra Hobro og Søndervig i Danmark, på ca. 400 km´s afstand. Den ramte Jordens atmosfære med en hastighed på ca. 123.000 km/t, hvilket fik meteoriden til at fordampe. Stofferne fra meteoriden og fra atmosfæren lyste op i en flot grøn farve, i mere end tre sekunder, i en højde fra ca. 90 til 44 km.

Legemet der brændte op i atmosfæren stammer ikke fra en kendt meteorsværm. Kredsløbsbanen viser, at den har kredset i en aflang bane om Solen, hvor den kom indenfor Venus´ bane, og yderst nåede ud til asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter. Det er derfor sandsynligt, at det var en lille asteroide, formodentlig en løsrevet stump fra et asteroide-sammenstød, der blev slynget ind i en bane tættere på Solen, hvor den mødte sit endeligt, da den kolliderede med Jorden den 25. februar kl. 00:54. Data er fra det danske ildkuglekamera-netværk www.stjerneskud.info

På billedet, der er taget fra Søndervig, ses stjernebilledet Cassiopeia, vores nabogalakse Andromeda, og ikke mindst den flotte grønne ildkugle på vej til Norge.

2017-2-25-ildkugle

 

 

 

 

Amatørastronom, himmelfotograf og skribent.

Comments are closed.